Friday, April 15, 2011

AKU SAYANG KAMU...
Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Rasenye dh lama aku tak update dan bukak blog ni sebab kesibukan dengan macam2 hal dan tugasan yang perlu disiapkan di penghujung semester ni. Memang minggu2 yang stress dan tension yang perlu ku lalui. Dah namanya masih seorang student aku perlu sabar dengan sume tu. Tapi hari ni adalah hari terakhir class bagi semester ni. So, xde keje lgi yang perlu aku siapkan melainkan hanya perlu membuat revision bagi menghadapi final exam yang bermula 25 april ni. Disebabkan ade mase yg free mlm ni, aku rase mahu menulis sesuatu..

Di sini aku hanya ingin berkongsi tentang nilai sebuah persahabatan yang dibina semata-mata kerana Allah SWT..Bak kata pepatah Arab, “Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.” 
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
 • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu.
 • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu.
 • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu.
 • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik.
 • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu.
 • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya.
 • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya.
 • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu.
 • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu.
 • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu.
 • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu.
 • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
 • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat.
 • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
Itulah antara ciri2 sahabat sejati dan nilai persahabatan yang lahir tulus ikhlas semata-mata kerana mengharapkan keredhaan Allah merupakan sebuah nilai persahabatan yg suci dan sejati.
Aku sengaja masukkan entry tentang persahabatan ni kerana entry ni khas untuk seorang sahabatku yang amat aku sayangi. Aku penah mengenali seorang hamba Allah yang aku kenali di alam maya ini dan sekarang merupakan seorang sahabat yang agak rapat denganku walaupun kami hanya berhubung di ym sahaja. Sudah tentu die merupakan seorang muslimah yang sangat baik, cantik, lemah lembut, sopan santun, berbudi pekerti dan mempunyai nilai & pegangan agama yang sangat tinggi. Walaupun jauh beribu batu, namun bile berhubung dengannya di ym aku rase diri ini begitu dekat dengannya. Kadangkala penah jugak la berbual dengannya di telefon. Aku teringin sangat nak berjumpa dengannya suatu mase nanti dan berharap sume itu akan jadi kenyataan. Walaupun tidak dapat bertemu dengan di dunia kerana jarak yang sangat jauh tapi aku yakin setiap pertemuan adalah ketentuan dari Allah. Aku juga sentiasa berdoa die akan sentiasa mendapat yang terbaik untuk dirinya dan semoga Allah sentiasa memelihara dan membimbingnya memilih jalan yang terbaik. Walaupun tidak penah bersua muka namun persahabatan kami semata-mata kerana Allah dan aku sangat menyayanginya sbg seorang sahabat. Die juga umpama kakak kepada diriku. Semoga persahabatan ini akan kekal sampai bile2 dan aku sayang kamu kak “Suraya Ummuhani”.

‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’


No comments:

Post a Comment